Nyhed - 31 marts 2025

Tryggere rammer for FGU-elever skal motivere flere til EUD

Flere gange årligt er eleverne fra FGU Trekanten i kombinationsforløb på EUD for at få indblik i uddannelsesretninger og hverdagen på skolen. Projekt ”Broen til fremtiden” forsøger at skabe tryggere rammer omkring forløbene, så flere får lyst til at vælge EUD.

Tryggere rammer for FGU-elever skal motivere flere til EUD

Nervøsitet og manglende motivation er nogle af de følelser, som FGU-elever kan stå med, når de flere gange årligt skal i kombinationsforløb i fremmede rammer på erhvervsskolerne.

I år er FGU Trekanten en del af projektet ”Broen til fremtiden”, som sætter fokus på at skabe nogle tryggere og bedre rammer omkring kombinationsforløbene ved at lave et før-, under- og efterforløb.

En af dem, der har været med til at udvikle og afprøve nye idéer, er Nicky Schou Fjord-Larsen, der er faglærer på Computerspace på Boulevarden. Sammen med 10 elever har han været i kombinationsforløb på linjen ”Robot, teknologi og automatik” på Syddansk Erhvervsskole i Vejle.

”Planlægningen startede med, at vi spurgte os selv; hvordan kan vi gøre det her mere trygt for eleverne? For vores elever er det fx supervigtigt at have en masse praktiske oplysninger og møde de fagpersoner, der skal afholde forløbet, for at de kan få en god oplevelse og på sigt en god overgang,” forklarer Nicky.

I samarbejde mellem lærere og vejledere fra SDE og FGU, er der blevet udviklet og afprøvet forskellige nye tiltag, som fx:

Rundvisning på SDE

FGU-eleverne blev før forløbet introduceret til fysiske rammer, undervisere og dagsprogram.

Elevernes styrker

FGU-eleverne arbejdede forud for forløbet med hinandens og egne styrker, så de vidste, hvad de hver især kunne bidrage med, og hvordan de selv kunne skabe tryghed.

Forproduktion af materiale

FGU-eleverne forproducerede dele til en vindmølle, som skulle laves færdig under forløbet og blev undervejs introduceret til værktøjer og fagord, der skulle bruges i forløbet.

Løbende ”temperaturmåling”

Med hjælp fra elevcoachen evaluerede FGU-eleverne løbende på egen tryghed og læring både før, under og efter forløbet.

”For mig er det værdiskabende, fordi jeg ser mine elever trives i noget, de ellers er særligt udfordret på. At hjælpe dem med at blive klogere på karrierelæringskompetencer og finde deres vej videre i livet er noget af det vigtigste i vores arbejde,” siger Nicky Schou Fjord-Larsen, og tilføjer:

”Samtidig har vi fået etableret en relation til medarbejderne på SDE, som vil gavne samarbejdet omkring forløbene fremadrettet.”

Projektet er et samarbejde mellem seks FGU-institutioner og seks EUD-uddannelser i Region Syddanmark. Projektet har netop afsluttet første projektperiode og løber frem til september 2027. Projektet er støttet af EU's Socialfond Plus og Region Syddanmark.

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk

Find det hold, der passer dig

Holdbeskrivelsen laves af en chatbot, som kan være upræcis. Følg link for præcis beskrivelse. Chatbotten husker ikke dialogen. Så hver gang du skriver noget, startes en ny forespørgsel.