Elevportræt - 20 august 2024

Thor får sit svendebrev på FGU

19-årige Thor havde ingen ide om, at han kunne tage en erhvervsuddannelse på FGU. Men da han startede på FGU, udviklede han sig så meget, at hans lærer efter kort tid tilbød ham en læreplads. I dag er han i gang med at uddanne sig til ernæringsassistent.

Thor får sit svendebrev på FGU

Det er ikke nogen hemmelighed, at 19-årige Thor følte sig anderledes end sine klassekammerater i folkeskolen.

”Jeg var anderledes og utroligt genert. Jeg var ikke sammen med de andre i fritiden, for det interesserede mig ikke,” fortæller han.

Efter 10. klasse startede Thor på HTX, men efter syv måneder droppede han ud. Det faglige blev for svært, og han ville gerne ud i den virkelige verden og bruge sine hænder.

Mindre genert og nye venner

Efter en periode, hvor Thor var hjemme, aftalte han med sin UU-vejleder, at han skulle starte på FGU.

”Det er en vild følelse at gå fra at sidde stille hele dagen til at komme ud og have tingene mellem hænderne. Sætte noget mad sammen og få nogle oplevelser,” siger Thor, der startede på køkkenholdet på FGU i Middelfart.

Her lærte han en masse om fødevarer og madlavning. Han lærte også at håndtere sin generthed, som mange gange har spændt ben for ham.

”Vi har arbejdet med min generthed og prøvet at udfordre den på forskellige måder. Jeg er stadig genert, men det er blevet meget bedre. Jeg har fået en masse nye bekendtskaber, og jeg har også fået venner gennem mine venner fra køkkenet,” fortæller han.

En alternativ vej mod svendebrevet

Efter kort tid på FGU havde Thor udviklet sig så meget, at han fik tilbudt en læreplads i køkkenet – det samme sted, som han hidtil havde været FGU-elev. Og den læreplads valgte han at takke ja til.

”Jeg havde slet ikke tænkt over, at man kunne tage en erhvervsuddannelse på FGU. Jeg var nok ikke kommet i gang, hvis jeg selv skulle finde en læreplads og starte et helt nyt sted,” fortæller han.

I dag er Thor i gang med at uddanne sig som ernæringsassistent. Han er glad for sin læreplads i køkkenet på FGU, hvor han kender omgivelserne og menneskerne.

”Her er der tryghed og støtte, og lærerne er lidt ekstra opmærksomme på, at når man spørger, så kan det godt være, at man skal have en ekstra grundig forklaring,” siger Thor.

Om halvandet år er Thor færdig med uddannelsen til ernæringsassistent.

Artiklen er slut

Læs flere spændende artikler i vores nyhedsarkiv

Luk

Find det hold, der passer dig

Holdbeskrivelsen laves af en chatbot, som kan være upræcis. Følg link for præcis beskrivelse. Chatbotten husker ikke dialogen. Så hver gang du skriver noget, startes en ny forespørgsel.